Rosa Liksom: Hytti nro 6

SONY DSC
Rosa Liksom: Hytti nro 6
Wsoy 2011
116s. (e-kirja)

Sattuipa sellainen tilanne, että olin viikonloppuna kotona parantelemassa flunssaa, eikä minulla ollut tenttikirjojen lisäksi muuta houkuttelevaa luettavaa. Onneksi tilanteeseen löytyi ratkaisu puhelimesta ja päädyin lukemaan tätä Rosa Liksomin Finlandialla palkittua kirjaa e-kirjana. En ole juurikaan e-kirjoja lukenut ja olen sitä mieltä, että fyysinen kirja on aina parempi, mutta tällaisissa tilanteissa, kun kirjastoon ei jaksa lähteä ja luettavaa ei ole, ovat e-kirjat aivan loistava pelastus. Myös reissatessa e-kirja on kätevä valinta, kun ei tarvitse erikseen kantaa kirjoja mukana, vaan kaikki kulkevat puhelimessa.

Hytti nro 6 oli nopealukuinen kirja, joka imaisi minut mukaansa. Luinkin sen alle vuorokaudessa. Tarina kertoo nuoresta suomalaistytöstä, joka matkaa junalla halki Neuvostoliiton hyttikaverinaan häntä itseään vanhempi mies. Matkalla mies kertoo monenlaisia, pääasiassa kovinkin röyhkeitä ja suorasanaisia tarinoita elämästään. Välillä miehen puheet saavat tytön hermostumaan, mutta mies tarjoaa myös turvan tunnetta ja rauhaa nuorelle yksin matkaavalle tytölle. Matkan pysähdyspaikkojen ja junan ikkunasta näkyvien maisemien kautta saadaan myös kuvausta 1980-luvun Neuvostoliitosta ja sen monenlaisista ihmiskohtaloista.

”Tytön mielessä oli vain yksi ajatus: hän vihasi miestä.”

Tyttö esitellään kirjassa vain tyttönä, eikä miehenkään nimeä kovin montaa kertaa mainita. Minusta tämä oli erikoinen, mutta tässä tapauksessa myös hyvin toimiva valinta. Tytöstä sai muodostaa kirjan edetessä pikkuhiljaa kuvaa omaan päähänsä ja pidin tuntemattomuuden luomasta mystisestä tunnelmasta. Myös kirjan kieli oli mieleeni, vaikka joissakin miehen tarinoissa se olikin melko roisia. Tästä kirjasta ja sen kerronnasta tuli jollakin tavalla mieleeni novellit, sillä tarina ei edennyt kovinkaan paljoa, mutta samalla se oli kaunista ja kiehtovaa luettavaa. Monet asiat jäivät myös samalla tavoilla avoimiksi, kuin minusta novelleissa usein jäävät.

Hytti nro 6 tarjosi mielenkiintoisen lukukokemuksen, jota oli vaikea pukea sanoiksi. Ei tämä lempikirjoihini päässyt sillä aina en ehkä aivan täysin päässyt tarinaan mukaan. Sain kuitenkin vedettyä yli yhden kirjan omalta lukulistaltani sekä Kirjojen Suomi -listalta, eikä tämän lukeminen missään vaiheessa pakkopullaa ollut, pikemminkin tuntui haastavalta laskea puhelinta kädestä ja lopettaa lukeminen.

★★★

2 kommenttia artikkeliin ”Rosa Liksom: Hytti nro 6

 1. Hytti nro 6 on tämän vuoden lukulistallani Kirjojen Suomi -listalta poimittuna. Olen lukenut aikaisemmin Liksomilta novellikokoelman Väliaikainen, ja pidin siitä paljon.

  Tervetuloa kirjabloggaajien joukkoon! Jään seurailemaan blogiasi.

  Tykkää

  1. Itselleni tämä oli ensimmäinen Liksomin kirja, jonka luin. Täytyisi, kyllä tutustua hieman hänen muuhunkin tuotantoon ja juuri novellien kirjoittajana uskoisin hänen, ainakin tämän kirjan perusteella, olevan oikein taitava. Mielenkiinnolla odotan myös, mitä tykkäät Hytti nro 6:sta.

   Kiva, kun löysit blogiini ja tervetuloa seurailemaan! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s